Montura pe fir de par pentru pescuitul la crap

Montura pe fir de par este probabil cea mai utilizata montura de catre pescarii de crap. Este o un tip de montura care a dovedit ca este prolifica in prinderea crapului.

Montura pe fir de par a fost invetata de catre Kevin Maddoks si Lenny Middleton in anul 1978, asta dupa ce au facut sute de experimente pe crapii dintr-un acvariu. Scopul celor doi „inventatori” a fost sa faca crapii sa culeaga boabele atasate la carlig si nu pe cele aruncate aleatoriu in acvariu.

Cum se face o montura pe fir de par
Sunt mai multe variante pentru a face acest tip de montura si le vom exemplifica pe toate la rand in acest articol. Vom incerca sa cuprindem toate stilurile de pescuit cu fir de par, si de asemenea vom incerca sa explicam cand este recomandata montura pe fir de par.

Montura fir de par #1 (varianta simpla)

Pasul 1. Se ia o bucata de fir textil, in jur de 30-40 centimetri. La unul dintre capete se face o bucla simpla.
Pasul 2. Se ia celalalt capat al firului textil si se introduce in ochetul carligului, intotdeauna din spate in fata.
Pasul 3. Se seteaza lungimea firului de par. Recomandat ar fi sa aiba 3-4 centimetri daca pescuium cu boilies sau 1-2 centimetri daca pescuim cu porumb.
Pasul 4. Cu mana stanga se tine strans carligul impreuna cu firul de par, iar cu mana dreapta se matiseaza firul pe carlig.
In jur de 6-7 matisari ar fi de ajuns.
Pasul 5. Dupa ce terminam matisarea, capatul firului este introdus in ochetul carligului. Intotdeauna se introduce prin ochet din spate in fata.
Pasul 6. Se strange usor, iar montura pe fir de par simpla este gata. Puteti atasa momeala pe firul de par.

VIDEO: montura pe fir de par simpla

Montura fir de par #2 (varianta cu varnis)

Pasul 1. Se introduce varnisul de caciuc pe firul textil.

Pasul 2. Cu atentie se introduce varnisul pe carlig.

Pasul 3. Se face o bucla simpla in partea superioara.
Se ataseaza momeala pe firul de par pentru a putea masura lungimea.

Se seteaza lungimea firului de par.
Urmeaza legarea carligului cu nodul fara nod. Matisam de 6-7 ori.
Dupa matisare, se trece capatul firului prin ochet, din spate in fata.
Montura fir de par cu varnis este gata.

Care este rolul varnisului?
In primul rand, varnisul are rolul de ghidaj al firului de par. Cu ajutorul lui putem aseza momeala in functie de cum dorim sa stea pe substrat. De asemenea, varnisul mai poate ajuta si in cazul in care dorim sa ajustam lungimea firului de par, astfel, in cazul in care dorim sa scurtam usor firul de par, tragem varnisul spre ochetul carligului, matisam firul de par pe carlig de cate ori dorim, si apoi tragem varnisul inapoi in pozitie initiala, astfel scurtam lungimea firului de par.

Mai jos puteti vedea cum puteti ajusta lungimea firului de par
Tragem de varnisul de cauciuc pana cand acesta ajunge langa ochetul carligului.
Matisam firul de par pe carlig, de 2-3 ori.
Tinem tensionat de firul de par si tragem varnisul inapoi in pozitia initiala.
Firul de par este scurtat acum. Pozitia varnisului trebuie sa fie in dreptul spinului de la carlig pentru o buna functionare a monturii.


Cand se utilizeaza montura pe fir de par?
Majoritatea pescarilor au presupunerea ca montura pe fir de par trebuie utilizata de fiecare data la pescuitul crapului. Nu as putea fi de acord cu aceasta afirmatie, deoarece in unele cazuri, montura clasica, cu momeala direct pe carlig, pare a fi mai prinzatoare. Mai mult decat atat, in functie de anotimp, montura pe fir de par trebuie adaptata asa incat ea sa fie prolifica si sa ne aduca capturi.


Primavara
In aceasta perioada apa este limpede si destul de rece. Recomandarea noastra ar fi sa insistati pe momeli animale precum: viermi, rame, larve de libelula. De asemenea, porumbul conservat este si acesta foarte bun. Optarea pentru montura pe fir de par este recomandata in acest sezon, doar ca usor adaptata. Se recomanda utilizarea unei monturi pe fir de par cu porumb, adesea o singura boaba asezata pe firul de par orizontal. Alegem un carlig mic, numarul 8 sau numarul 10, un fir de par textil suplu, 0.14 sau 0.16.


Vara
In acest sezon se poate pescui cu firul de par fara probleme, oricum l-ati face, mai lung sau mai scurt, va functiona in cele mai multe dintre cazuri. Vara pestii se hranesc intensiv si se pot prinde cu mai toate tehnicile folosite. In perioada verii mai degraba trebuie insistat pe alegerea locului de pescuit si mai putin pe tehnica.


Toamna
In sezonul tomnatic firul de par este din nou la putere, crapii mari obisnuiesc sa se hraneasca pentru a intra in iarna cu rezerve. Recomandam un fir de par lung, asa incat sa nu intepam crapii mici si sa vizam indeosebi crapii mari.


Iarna
In acest sezon ar fi mai greu de recomandat firul de par. Adesea in perioada iernii atunci cand pescuim dupa crap, o facem cu momeli precum larve sau viermi, si chiar rame. Acestea nu pot fi adaptate pe firul de par, poate doar pe un clips pentru viermi, dar deja se ingreuneaza montura si nu avem nevoie de asa ceva. Pescuitul dupa crap pe timp de iarna trebuie facut cu accesorii ultra fine, asa incat pestii sa nu fie sceptici. Oricum, iarna nu este un sezon tocmai prielnic pentru pescuit, dar daca totusi doriti sa iesiti in acest sezon, recomandam sa alegeti sa pescuiti in gropile adanci de langa maluri sau structuri, acolo unde pestii adesea ierneaza.


In magazinul nostru veti gasi foarte multe tipuri de monturi, iar cele mai cumparate de catre pescarii de crap sunt cele pe fir de par, create pentru pescuitul la porumb artificial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *