Ce tipuri de monturi se folosesc la pescuitul plantat

In acesti ani moderni avem zeci de tipuri de monturi pe care le putem folosi, atat ultra simple cat si complexe. Atunci cand vorbim de pescuit plantat, vorbim desigur si de alte tipuri de monturi, cu o mecanica diferita si cu fire poate usor mai groase sau mai lungi. Dar in primul rand, cu ce se difera pescuitul plantat de pescuitul clasic:

Atunci cand pescuim la plantat, obisnuim sa ducem montura la distante mult mai lungi decat am face-o in pescuitul clasic (aruncat din mana). Un alt avantaj al pescuitului plantat este dat de siguranta faptului ca montura o asezam fix in locul in care dorim si in acelasi timp stim sigur ca aceasta este aseazata corespunzator. De avantajul faptului ca putem nadi locul nici nu mai vorbim, pentru ca majoritatea pescarilor care planteaza, tocmai din acest rationament o fac, pentru a nadi locul pe care doresc sa pescuiasca.

Ce tipuri de monturi se folosesc la pescuitul plantat?

In majoritatea cazurilor se folosesc monturi cu leadcore, nu pentru ca ar fi mai prezentabile sau pentru ca sunt mai moderne, ci pentru ca monturile cu leadcore au avantajul de a se camufla pe substrat, datorita insertiei de plumb din interiorul leadcore-ului acestea se muleaza perfect pe substrat. Astfel, o montura cu leadcore nu creeaza suspiciuni crapilor de talie mare, pe care adesea ii vizam.

Firele folosite in cazul unei monturi pentru plantat, sunt adesea mai groase, pentru a oferi un plus de siguranta. Daca alegem sa folosim textil, atunci grosimea poate sa nu conteze, deoarece texilele sunt adesea foarte rezistente, insa in cazul unul fir de fluorocarbon, atunci grosimea trebuie sa depaseasca 0.30mm la forfac.

Lungimea forfacului poate fi mai lunga decat deobicei, in cazul pescuitului la plantat. Daca la pescuitul clasic, aruncat din mana, un forfac prea lung se poate incurca in timpul aruncarii, in cazul pescuitului plantat nu mai avem aceasta problema si putem sa folosim un forfac mai lung de 20-30cm fara probleme.

Cel mai folosit plumb in cazul pescuitului plantat este cel tip grippa sau torpila, atasat la un accesoriu tip plumb-pierdut. Alegerea plumbului este adesea o chestie de preferinte, insa mecanica monturii trebuie sa fie capabila de eliberarea plumbului in caz de agatatura. Multi pescari obisnuiesc sa foloseasca uneori monturi clasice, cu momitor, la pescuitul plantat. Nu este tocmai cea mai buna idee, o data pentru ca nu avem nevoie de nada suplimentara si in al II-lea rand pentru ca un momitor 40-50 grame, fiind mult prea usor, va fi multat din loc in cazul curentilor subacvatici. Daca pescuim de exemplu la o distanta de circa 200 de metri, curentii subacvatici vor influenta foarte mult firul nostru, uneori facandu-se sub apa o „burta” de pana la 2 metri. Din acelasi rationament, in cazul pescuitului plantat se pescuieste cu fire fara elongatie (fara elasticitate). Pescuind la o distanta de 200 metri nu vom mai sesiza trasaturile daca pescuim cu fire elastice.

Monturile pentru pescuitul plantat au firul de par mai lung

Forfac cu „fir de par”
Un alt detaliu care trebuie luat in seama atunci cand pescuiti la plantat este lungimea firului de par. Momeala noastra va atrage si pestii mici, iar daca pescuim cu momeli mici, de exemplu porumb pe firul de par, si adaptam firul de par asa incat momeala sa fie aproape de carlig, putem avea ocazia sa aducem pe saltea numai ciortani sau chiar carasi ori platici. De aceea, in cazul pescuitului la plantat pe langa adaptarea firului de par mai lung, se aleg si momeli mai mari, uneori chiar cate doua boilies-uri.

Forfacul de tip blow-back ajuta?
Forfacul de tip Blow-Back cu anou metalic
Da, folosirea unui forfac de tip blow-back ajuta foarte mult in cazul pescuitului plantat. Dupa cum multi dintre pescari stiu, efectul blow-back-ului este de a „reseta” montura in cazul in care un crap ia momeala in gura dar nu se inteapa. Acel anou metalic adaptat pe carlig, are efectul de a „reaseza” momeala pe carlig.

Ce greutate trebuie sa aiba plumbul la pescuitul plantat?
Montura cu plumb pierdut.
E o chestie mai mult de preferinte, dar din experienta anilor anteriori am observat ca plumbii mai usori de 80 de grame pot fi mutati din loc de catre curentii subacvatici care afecteaza firul. In acelasi timp, plumbii mai grei de 150 grame pot fi folositi doar daca ducem montura la o distanta mai mare de 250 metri ori daca pescuim pe ape curgatoare. Daca ar fi sa facem un standard, cei mai alesi plumbi pentru pescuitul plantat sunt cei grippa si torpila, de 90g si 100g. Oricum, alegerea plumbului va fi facuta in functie de distanta la care dorim sa pescuim. Daca plantam la 100 metri atunci vom opta pentru un plumb de 100 grame, daca plantam la 200 metri atunci vom opta pentru un plumb de 120-130 grame, si asa mai departe.

In pescuitul plantat se pot testa toate tipurile de forfacuri. De exemplu daca vrem sa vedem cum functioneaza un ronnie rig sau un forfac withy pool, atunci putem sa o facem in pescuitul plantat. De ce? Pentru ca in cazul pescuitului clasic, aceste tipuri de forfacuri sunt mai greu de utilizat, adesea avand sansa ca ele sa se incurce in aruncare.

Pe langa alegerea monturii corespunzatoare, trebuie intotdeauna sa avem intotdeauna si o nadire corecta. Va uram fir intins!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *